Wędzarnie

Zobacz jako Siatka Lista
Ustaw kierunek malejący
na stronę

8 produktów

Zobacz jako Siatka Lista
Ustaw kierunek malejący
na stronę

8 produktów

Wędzarnie — sposób na zdrowe jedzenie

Komu potrzebna wędzarnia domowa?

Chleb – z piekarni, szynka – ze stoiska wędliniarskiego, sery – z sekcji nabiałowej. Tak zazwyczaj zdobywamy produkty służące do sporządzania posiłków. A może spróbować coś zmienić? Na przykład własnoręcznie uwędzić boczek, schab lub ryby. Ich smak i aromat będzie wówczas niepowtarzalny. Ale pozostaje pytanie, jak zrobić wędzarnię?

Jeśli masz cierpliwość, posiadasz podstawowe zdolności budowlane oraz fundusze, wykonasz ją bez większego trudu, wspierając się materiałem instruktażowym, lecz o wiele prostsze rozwiązanie przyniesie zakup wędzarni ogrodowej. Dzięki niej mięso pozbawione konserwantów, a przyprawione według własnej receptury, zniewoli Twoje kubki smakowe i prawdopodobnie przypadnie także do gustu pozostałym domownikom.

Jakie wędzarnie oferują producenci?

Wędzarnie różnią się nie tylko wielkością, ale również materiałem, z którego są wykonane oraz systemem obsługi. Wśród nich jedną z ważniejszych pozycji zajmuje ekologiczna wędzarnia elektryczna – najchętniej wybierana przez amatorów domowego przetwarzania produktów. Przeważnie jest ona zbudowana z metalu, co znacznie ułatwia jej czyszczenie. Często spotkasz też stacjonarne grille wędzarnie z drewna lub kamienia. Posłużą Ci pewnie znacznie dłużej, pod warunkiem, że dysponujesz dostateczną ilością miejsca w ogrodzie.

W czym przoduje wędzarnia Borniak?

Elektryczna wędzarnia od tego wytwórcy łączy proste zarządzenie urządzeniem z nowoczesną technologią. Dlatego korzystają z niej zarówno początkujący „kucharze”, jak i spece od konserwowania mięsa. Dostępna w większych i mniejszych egzemplarzach dopasuje się do Twoich potrzeb. Do rozpoczęcia procesu suszenia i wędzenia produktów wystarczy jeden guzik, który uruchamia generator dymu do wędzarni. Ten pomysłowy generator sprawia, że zrębki drzewne tlą się, wytwarzając dym.

Brak płomienia wewnątrz komory sprzyja wędzeniu bez osmolenia. Z kolei możliwość zaprogramowania na panelu analogowym albo cyfrowym pożądanej temperatury daje gwarancję prawidłowego przebiegu procesu konserwowania żywności. Zwłaszcza że czuwa nad tym termostat regulujący ciepłotę wewnątrz komory i w zależności od ustawienia włącza lub wyłącza grzanie. Mając tak sprawnie działającą wędzarnię, docenisz prastarą recepturę na uzyskanie wybornych mięs, wędlin bądź serów.

A może grill z wędzarnią?

Wraz ze śpiewem ptaków budzi się do życia przyroda zwiastująca nadejście wiosny. Na jej powitanie gromadnie wyruszają tłumy turystów, zapełniają się place zabaw i gwarem rozbrzmiewają przydomowe ogródki. W powietrzu zaś unosi się zapach dymu sygnalizujący otwarcie sezonu grillowania. Grill turystyczny staje się od tej pory nieodłącznym towarzyszem wypadów za miasto lub biesiad ogrodowych. A może by tak w tym roku sięgnąć po grillo – wędzarnię?

Jedno urządzenie, a tyle korzyści. Przykładowo grillo - wędzarnia zasilana pelletem umożliwi Ci grillowanie, wędzenie i pieczenie. Zatem w zależności od aktualnych chęci albo zaprosisz gości na przysmaki z grilla, albo zajmiesz się przygotowaniem domowych specjałów na późniejsze degustacje. W sprzedaży spotkasz ten sprzęt z wędzarnią na węgiel lub bazująca na elektryczności. Ta ostania jest bardziej ekologiczna i dostarcza więcej opcji działania.

Jak wędzić kiełbasę w wędzarni?

Wędzenie kiełbasy w dużym stopniu zależne będzie od tego, jaką wędzarnię posiadasz. Jednak przyjmując, że pracę wykonuje ekonomiczna wędzarnia Borniak, zadanie nie okaże się skomplikowane. Bowiem wystarczy, iż wsypiesz do pojemnika np. zrębek bukowych, ustawisz programator na wybraną temperaturę i wciśniesz przycisk, a po chwili spirala zacznie się powoli obracać i wewnętrzną komorę wypełni dym.

Tu nie musisz wiedzieć, jak palić w wędzarni, bo spalanie zachodzi samoczynnie, gdyż opiłki drewna są transportowane z szuflady na grzałkę, gdzie ulegają spalaniu. Wcześnie jednak trzeba założyć pod kominek skraplacz, natomiast na dole zamontować misę odgrodową. Nie zapomnij też o miseczkach z wodą, aby nie dopuścić do zapłonu. Po tych czynnościach kiełbaska wraz z innymi wędlinami przejdzie transformację, by zadawalać Twoje podniebienie. Pozostaje tylko odkryć grille i wędzarnie w sklepie combat.


Czytaj nasze poradniki