Noże kuchenne

Noże kuchenne

Zobacz jako Siatka Lista
Ustaw kierunek malejący
na stronę

19 produktów

Zobacz jako Siatka Lista
Ustaw kierunek malejący
na stronę

19 produktów

Noże kuchenne — mistrzowie ceremonii kulinarnych

Jakie noże kuchenne wybrać?

Nóż to podstawowe narzędzie wszelkich działań kulinarnych. Bez niego trudno sobie wyobrazić przygotowanie jakiejkolwiek potrawy. Pomaga w krojeniu, szatkowaniu, obieraniu, siekaniu czy nawet dekorowaniu. Dlatego szuflady kredensu lub coraz modniejsze stojaki na noże goszczą po kilka ich sztuk. Jednakże zanim się tam znajdą, musisz dokonać wyboru właściwych egzemplarzy, odwiedzając sklep z nożami kuchennymi. I tu pojawia się problem, bo w gąszczu propozycji dostępnych marek łatwo się pogubić.

Stąd nasza podpowiedź, na jakie modele zwrócić baczniejszą uwagę. Noże w kuchni przeznaczone są do odmiennych ról, toteż muszą różnić się kształtem i wielkością. Za podstawowego pomocnika w krojeniu mięsa, warzyw i innych produktów uznaje się spory nóż szefa kuchni. Zaraz po nim na liście potrzeb wybornego kucharza pojawia się zgrabny nożyk lub obieraczka do jarzyn i owoców oraz spory nóż do pieczywa. Z tego ostatniego korzystają tylko Ci, którzy preferują niepokrojony wcześniej w piekarni chleb.

Sprawdź również nasz poradnik Nożowe ABC. cz. 1

Podobnie wygląda sprawa z tasakiem czy długim elastycznym nożem do filetowania. Ich obecność w gronie „ostrych asystentów” uzależniona jest od Twoich potrzeb. Natomiast zawsze warto sięgnąć po wersję „kordzika” uniwersalnego, ponieważ potrafi on mile zaskoczyć w kreatywnych zastosowaniach. Dobre noże kuchenne to takie akcesoria, które nie zawodzą w trakcie pracy i przynoszą zadowolenie, więc wybierz je z rozmysłem.

Czym cechują się noże kuchenne profesjonalne?

W zasadzie wszystkie kuchenne noże powinny być profesjonalne, jeśli nie chcesz ich często zmieniać, wyrzucać, złościć się na toporne cięcia lub kłopotliwe manewrowanie nimi. Zatem, jaki nóż kuchenny wybrać, by w pełni satysfakcjonował i działał na wymaganym poziomie? Przede wszystkim powinien być ostry. Ostre noże kuchenne wykonane są zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub stali z domieszką węgla, dzięki czemu zachowują twardość i cięte ostrze przez dłuższy czas.

Sprawdź Rozdział 5 nożowego ABC - jak ostrzyć nóż?

Obecnie popularnością cieszą się także błyskawicznie tnące noże ceramiczne, lecz w ich przypadku trzeba się liczyć z większą podatnością na zniszczenie. Aby Twój siekacz mógł popisać się wyspecjalizowanymi zdolnościami, potrzebuje odpowiedniego wyważenia oraz ergonomicznej rękojeści. Ponieważ tylko wtedy nie poczujesz zmęczenia dłoni, gdy jej wnętrze wypełni przyjazny w formie i dotyku uchwyt. Warto więc zaufać znanym producentom oferującym wygodne i trwałe noże.

Do czego służą małe noże kuchenne?

Traktowane często jako uzupełnienie zestawu przyrządów do krojenia bywają nieocenione w codziennym przyrządzaniu potraw. Służą głównie do obróbki warzyw lub owoców, ale sprawdzają się również podczas dekorowania półmisków kolorowymi spiralkami marchewki czy różyczkami rzodkiewki. Zazwyczaj odznaczają się uniwersalną długością, co czyni z nich niezwykle poręczne narzędzia - chętnie używane tak przez profesjonalnych kucharzy, jak i przez domowników zajmujących się przygotowywaniem posiłków.

Takie noże kuchenne sklep internetowy combat proponuje w kilku wersjach: z zaokrąglonym czubkiem oraz ząbkami, model składany z gładkim ostrzem oraz obieraczkę poziomą lub pionową. Ostre „pazurki” idealnie poradzą sobie z przecinaniem grubej warstwy wierzchniej np. cytrusów, a równa krawędź spisze się znakomicie np. podczas plastrowania warzyw. Z kolei obieraczki przysłużą się m.in. do sporządzenia aksamitnych sosów bądź salsy - bez niepożądanych strzępów pomidorowych skórek.

Jakiej firmy noże kuchenne kupić?

Do precyzyjnych cięć potrzebne są dobrze wykonane noże, a takie produkują przedsiębiorstwa specjalizujące się w tym od lat. Najczęściej na pytanie skierowane do ekspertów: - Jakiej firmy polecacie noże kuchenne? Pada odpowiedź : Victorinox, Fiskars lub Gerlach. Pierwsza z wymienionych marek słynie głównie ze szwajcarskich scyzoryków, ale w popularności dogania je bogata kolekcja noży kuchennych Victorinox - budząca duże zainteresowanie miłośników sztuki kulinarnej.

Bowiem wszystkie modele z tego zbioru wyróżnia wysoka jakość, na którą składa się doskonale zaprojektowana budowa, rodzaj zastosowanej stali oraz typ materiału użytego na rękojeść. Klienci doceniają ich ostrość, niezawodność i wygodę obsługi. Zgromadzone w zestawach lub występujące pojedynczo, urzekają pogodnymi barwami ergonomicznego uchwytu lub elegancką drewnianą rączką. Zobacz, jak prezentują się te noże kuchenne w sklepie combat i zabierz parę do swojej kuchni.


Czytaj nasze poradniki